
Borůvkové cookies s preclíky
Žvýkací, křupavé, slané a sladké – tyto sušenky mají všechno, včetně kousků bílé čokolády. Zkrátka perfektní sušenky pro každou příležitost. Upečte si je k odpolední kávě, nachystejte na piknik nebo jako sladkou tečku dětem na svačinu. Jemné borůvkové cookies s preclíky vydrží v uzavíratelné dóze až jeden týden.
- 175 g máslozměklé
 - 200 g světlý hnědý cukr
 - 100 g třtinový cukr
 - 1 lžíce vanilkový extrakt
 - 1 ks vejcevelké
 - 250 g mouka pšeničná hladká
 - ½ lžička soda
 - 200 g borůvky
 - 50 g preclíkymalé, slané, rozlámané na kousky
 - 100 g bílá čokoládakousky
 
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal211
 - tuky9g
 - nasycené6g
 - sacharidy29g
 - cukry19g
 - vláknina1g
 - proteín2g
 - sůl0.3g
 
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 190 °C. Dva pečicí plechy vyložte pečicím papírem.
krok 2
Máslo, cukry a vanilku dejte do mísy a ručním elektrickým šlehačem šlehejte do bledé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce a znovu prošlehejte. Do mísy vsypte mouku, sodu a špetku soli, stěrkou promíchejte. Nakonec přidejte borůvky, kousky preclíku a nalámanou čokoládu, znovu lehce promíchejte, aby se vše spojilo. V této chvíli můžete dát těsto zamrazit a vyndat až ve chvíli, kdy budete chtít sušenky péct.
krok 3
Na pečicí plechy pokládejte kopečky těsta o velikosti golfového míčku a mezi každým z nich ponechejte dostatek místa. (Na každý plech by se vám mělo vejít 4–6 sušenek, takže budete muset péct postupně, abyste získali celkem 20 sušenek.) Oba plechy vložte do trouby a pečte 18 minut, v polovině pečení plechy prohoďte.
krok 4
Vyjměte plechy z trouby a před přenesením na mřížku nechte 10 minut vychladnout, poté pečte druhou várku. Pokračujte, dokud nejsou všechny sušenky upečené. V dóze na sušenky vydrží až 1 týden.

