Ovesné sušenky s lískovými oříšky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- bez doby chladnutí směsi na pánvi
- Velmi snadné
- 9 sušenek
Suroviny
- 50 g másla, plus trochu na vymazání plechu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 dezertní jablko, neloupané a hrubě nastrouhané (potřebujete 85 g)
- 1 lžička skořice
- 50 g rozinek
- 50 g ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 40 g neloupaných lískových oříšků, nakrájených na hrubé plátky
- 1 vejce
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 180 °C, nebo na 160 °C na horkovzduch a lehce vymažte nepřilnavý plech na pečení (nebo vyložte běžný plech pečicím papírem). Do malé nepřilnavé pánve dejte máslo a javorový sirup a roztavte je dohromady, poté přidejte nastrouhané jablko a za stálého míchání vařte na středním ohni dokud nezměkne, asi 6-7 minut. Pak vmíchejte skořici a rozinky a směs nechte vychladnout.
- KROK 2
V míse smíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku a lískové oříšky, přidejte prochladlou jablečnou směs z pánve, poté přidejte vejce a vše dobře promíchejte.
- KROK 3
Lžící naneste na plech, dobře od sebe, aby vzniklo 9 hromádek, poté jemně stlačte do tvaru sušenek. Pečte 18-20 minut dozlatova, poté nechte vychladnout na mřížce. Vydrží 3 dny v uzavřené nádobě nebo 6 týdnů v mrazáku.