Chlupaté knedlíky s červeným zelím
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- Na knedlíky
- 1 kg brambory
- 1 ks vejce
- 300 g hrubá mouka
- sůl
- Na zelí
- 1 ks zelí červené, menší hlávka
- 1 ks cibule
- 1 lžíce sádlo
- krupicový cukr podle chuti
- 1 lžička kmín
- sůl
- ocet podle chuti
- Na dokončení
- 200 g špek uzený, bílý
- 2 ks cibule
- 200 g uzené maso uzený bok
- petrželka hladkolistá, na ozdobení
Postup přípravy
- KROK 1
Na knedlíky oloupejte brambory, polovinu uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zbylé brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich vodu. Vařené brambory nastrouhejte nebo propasírujte k syrovým bramborám, přidejte vejce a mouku, sůl a promíchejte. Z těsta tvarujte rukama nebo lžící namočenou ve vodě knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.
- KROK 2
Zelí rozkrojte na čtvrtky a vyřízněte tuhý košťál. Poté zelí nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na plátky. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte 2 lžíce cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Vsypte zelí, kmín, osolte a přilijte 2 lžíce octa. Podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste na skus (nebo doměkka). Dochuťte solí, cukrem a octem.
- KROK 3
Špek, cibuli i bok nakrájejte na kostičky, špek vsypte do rozehřáté pánve a nechte lehce vyškvařit, přidejte cibuli a pokračujte v opékání. Ke konci přisypte bok a nechte též vypéct. Podávejte se zelím a knedlíky, zdobte petrželkou.